SAil Amsterdam, achter de rondvaart boot aan..

Filmpje in Ulft, Youngtimer event :

Rondje varen met amfibische Citroën CX

Kamfibie Villa Achterwerk

Siemens oldtimerrit Bornerbroek

Voorwoord CX blad Augustus 2007

Voorwoord CX blad Augustus 2007

Artikel in Deventer Dagblad de Stentor 13-08-2007

Deventer Dagblad de Stentor 13-08-2007

Publicatie in het CX blad

Publicatie in het CX blad

Publicatie in de Telegraaf 2004

Publicatie in de Telegraaf 2004

Foto in Autoweek 2004 week 46

Foto in Autoweek 2004 week 46

 

De aanhouder wint, wat er nog rest zijn de volgende punten:

-Bekleden van de neus om deze waterdicht te maken.
-Herzien van de linker wielkast, de hoezen zitten er inmiddels 2 jaar in en zijn aan vervanging toe.
-De lagerbus voldoet niet. Er zit teflon in als lager, dit wordt nu een kogellager.
-Luiken voorzien van rvs bouten en afdichtrubbers.
-Motorruimte uitrusten met een automatische dompelpomp i.v.m. lekwater

Wanneer dit ook is gebeurd word het langzamerhand tijd voor een drijfproef, en dan van de gehele auto!
Met gemiddeld 5 tot 10 uur per week moet ik dit jaar toch een heel eind komen.
De eerste keer is de auto waarschijnlijk zo lek als een mandje, dus zal nog het nodige moeten worden gekit, hersteld c.q. dichtgelast.
Daarna komt er waarschijnlijk tijdelijk een buitenboordmotor achter, om er zo snel mogelijk mee te kunnen varen.

De droom

Uiteindelijk is het het mooist om van de bestaande motor gebruik te maken en er op een of andere manier een aftakas op te maken
(heeft er iemand tips??). Via een cardanas naar achter kan dan een schroef, of liever nog een hydrojet c.q.waterstraalbuis aangedreven worden.
Deze laatste heeft als voordeel dat er geen uitstekende delen zijn, je hoeft geen schroef te laten zakken en er is geen achteruit nodig, omdat dit geschiedt met een waterstraal-omkeerklep.

Snelheid

Het is bijna onmogelijk, iedereen verklaard mij ook voor gek, maar het lijkt mij helemaal fantastisch om er ook nog hard mee te kunnen varen! Dan denk ik aan 25 km/h, te gek!
Hiervoor moet de bodem bekleed worden zodat deze helemaal vlak is, de wielkasten moeten dichtklapbare luiken hebben en de wielen moeten intrekbaar worden gemaakt.
Helemaal het einde!

De toekomst

We zien wel waar het schip strand, voorlopig heb ik hem nog steeds op de weg, alhoewel het met de APK niet altijd even gemakkelijk is. Vaak werk ik er 1 of 2 maand aan, om er vervolgens weer een tijdje mee te rijden. Op deze manier duurt het project wel langer, maar je hebt dan ook veel meer plezier van de auto.
Tot zover dit project, wanneer de eerst komende mijlpaal is gehaald laat ik het u weten!
Commentaar, tips of ervaringen zijn van harte welkom, dus schroom niet om even een reactie te geven in het gastenboek op deze site, of mail naar

http://www.amphibiousvehicle.net

Mooie site met vele amfibievoertuigen, zowel licht als zwaar, op

alfabetische volgorde, door Hans Rosloot

http://www.timdutton.com

De enige firma waar je een amfibie-auto nieuw kan kopen.

http://www.schwimmwagen.de

Duitse site over historische "Schwimm- und Geländefahrzeuge" van voor 1945,
van de club "DISG".

http://users.belgacom.net/amphib/index.html

Belgische site van amfibie liefhebbers, met o.a. info over Dutton, RMA en
Dukw.

http://www.schwimmwagen.com

TIP! Uitgebreide site met alle amfibie"auto's" uit de geschiedenis, vele
links, boeken info, etc., door Rene Pohl.

http://www.amphicar.net/

Amerikaanse site met zeer veel info over alles wat met de Amphicar
te maken heeft.

http://www.citroen-cxclub.nl

De site van de Citroen CX Club, interessant voor onderdelen en technische
info.

http://www.amphib2007.com

infosite over het amfibie-treffen in juli te Driel-Arnhem.

Nieuwe generatie fantastische High Speed Amfibies zoals een cabrio, 4x4, touringcar en een Quad:

http://www.gibbstech.co.uk

http://www.camillc.com


Sinds lange tijd had ik al de droom om iets speciaals te maken. Inmiddels had ik een paar keer een auto opgeknapt, o.a. een Renault 17, een DS, een Jaguar XJ 6, om ze na een paar jaar weer weg te doen en vervolgens wat anders te kopen. Ik had er genoeg van om met een auto bezig te zijn en hem technisch weer in goede staat te maken, terwijl als dat klaar was, de uitdaging weg was en de auto weer werd verkocht (ondanks dat ze voortreffelijk reden).

Ik was toe aan een grotere uitdaging. Als puber had ik al een keer een amfibie gemaakt van hout, met stepwielen, een brommermotortje en een schroef van plaatstaal. Het leek me fantastisch om een amfibie in het echt te hebben, waar je legaal mee op de weg kan rijden en zo het water in kan rijden. Maar dan wel zelf maken natuurlijk. Daarbij moest hij ook nog hard kunnen varen, want langzame amfibievoertuigen zijn er genoeg. De keus viel de op een Citroen, omdat deze met z’n hydro-pneumatische vering als enige auto de wielen in de wielkast kan laten verdwijnen. Gelijk de grootste maar, dan kan je er gelijk een camper van maken, multifunctioneel. Een MPV, maar dan anders.

Ombouw tot kampeerauto

De auto heb ik gekocht op 11 augustus 1996, met 189.000 km op de teller.

Na de aankoop heb ik gelijk geïnformeerd wat er voor nodig is om hem tot status van kampeerauto te maken.
Dat viel mee: alleen een bed en een gasstel was vereist! Zogezegd, zo gedaan, een paar weken later had ik een “officiële”kampeerauto volgens de kentekenpapieren.
Maar nu komt het; voor de belasting wilde ik in aanmerking komen voor het camper-kwarttarief, geen probleem zou je zeggen wanneer je het kenteken laat zien. Wat schetst mijn verbazing, beide instanties hebben zo hun eigen regels. De camper moest ruim en hoog genoeg zijn en moest alle voorzieningen hebben om er met één persoon in te overnachten en zo meer.
Daar lag een mooie uitdaging: na de nodige overpeinzingen toch maar de verbouwing tot camper doorgezet, dit sluit mooi aan bij het boot-idee, en de hobby blijft op deze manier ook wat beter betaalbaar omdat je het volle tarief niet hoeft te betalen.
Na de nodige schetsjes heb ik het vlakke gedeelte van het dak eruit gezaagd (gaat mooi met een decoupeerzaag), een dakgootje erin gelijmd , het uitgezaagde voorzien van verstevigingsprofieltjes en een rubber afdichtrand, zodat het dak weer op de oude plaats teruggezet kan worden.
Maar dan als hefdak (vermoedelijk enige CX met stahoogte!), of in twee delen uitneembaar (CX met Cabriotop!), erg relaxed in de zomer!
Verder is er een mini aanrechtje ingemaakt met een “curverwasbakje” met stromend water, natuurlijk een 2-pits gasstel en een koelkast op 12V en gas.
Dat was fase één, het campergedeelte. Door de belasting goedgekeurd, ook na een steekproef!
Nu het ergste, fase twee: drijvend maken….

De voorkant

De voorkant

Aangemoedigd door de drijfproef gingen ik vol goede moed bezig met het lastigste deel van het project; het afdichten van de motorruimte. Inmiddels is er al het nodige aangepast:

-De bumper is 10 cm naar voren geplaatst voor extra drijfvermogen,
-De bodem onder de motor is 9 cm verlaagd, zodat de wielen, wanneer deze worden ingetrokken, geheel in de wielkast verdwijnen zodat er minder weerstand in het water wordt opgelopen. De aanslagrubbers zijn verwijderd voor maximale intrekbaarheid.
-De vering is 4 cm hoger afgesteld om op deze manier een acceptabele grondspeling te verkrijgen (10 i.p.v.15 cm)
-De bodem is voorzien van twee afneembare luiken, zodat je altijd van onder de motor kunt bereiken.
-De uitlaat is terplaatste van de achterzijde van de motorruimte geïsoleerd, zodanig dat de rubber afdichtingsmanchet niet smelt.
-De doorvoeringen in het schutbord, zoals pedalen en handremkabels, zijn afgedicht. Dit om te voorkomen dat het lekwater dat in de motorruimte zit, gelijk doorstroomt naar de rest van de auto.
-De wielkasten van de voorwielen zijn geheel bekleed met folie, voorzien van doorvoeringen met rubber manchetten naar:
o De twee draagarmen,
o de aandrijfas (via een lagerbus met waterkeerringen)
o de spoorstang
o de stabilisatorstang
o de handremkabel

Allen zodanig dat ze de veer- en stuurbeweging kunnen volgen.
De gemiddelde temperatuur van de motor begon inmiddels wat op te lopen, tijd voor het aanbrengen van een luchthapper op de motorkap. Evt. kan hier later een koeler onder gemonteerd worden.
Ondanks het vooruitstrevende model van de CX hebben deze auto’s helaas nog aparte chassisbalken, deze lopen ook de motorruimte in en moeten dan ook afzonderlijk afgedicht worden.
Op dit punt ben ik inmiddels aangeland. Heel veel werk is reeds verricht, ik ben ruim over de helft, dus ik moet er nog even tegenaan. De inspiratie laat af en toe een beetje te wensen over…

De achterkant

De achterkant

Het enthousiasme was nog groot.
Achter de deuren en achterklep zijn schotten gelast (waar je overheen moet stappen wanneer je naar binnen gaat), alle naden en doorvoering in de bodem zijn dicht gemaakt (en dit zijn er meer dan je denkt), de uitlaat loopt omhoog door het linker achterspatbord.